HMS Malmös fartygschef Peter Krönvik. Foto: Mikael Eriksson/Sveriges Radio
HMS Malmös fartygschef Peter Krönvik. Foto: Mikael Eriksson/Sveriges Radio

Två och en halv meter höga vågor när besättningsmän räddades

1:58 min

Mörker och vågor på upp till över två meter. Förhållandena var långt ifrån idealiska när HMS Malmö plockade över två rökskadade besättningsmän.

Det var vid 16-tiden igår som besättningen på HMS Malmö förstod att det skulle bli deras uppdrag att ta iland två av besättningsmännen från Stena Nordica som rökskadades i samband med en brand ombord.

Blev sjösjuka
Väl framme vid den stora färjan, sydväst om Utklippan, satte de sin räddningsbåt i sjön och kunde från en lucka i sidan på färjan plocka över två väldigt blöta sjömän, som dessutom blev rejält sjösjuka då HMS Malmö styrde in mot Karlskrona i full fart.

– Vi har övat för den här typen av uppdrag och det känns alltid bra att kunna hjälpa till, säger fartygschefen Peter Krönvik.

Tekniskt fel på helikopter
Att det blev just HMS Malmö som fick transportera de båda sjömännen berodde dels på att de fanns i området, dels att räddningshelikoptern från Kallinge inte kunde lyfta på grund av tekniskt fel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista