Karlskrona kommun-skylt
Foto: Anna Sunesson/TT.

Tryck från medier och knappt något privatliv är anledningarna till att politiker hoppar av

3:59 min

Idag meddelade kommunstyrelsens ordförande i Karlskrona, Patrik Hansson, att han lämnar politiken i samband nästa års val. Och han är inte ensam.

Som främsta orsak anger socialdemokraten som fyller 54 nästa år att han vill ägna resten av sitt yrkesliv åt något helt annat. Det finns flera som tänker likadant.

De senaste åren har toppolitiker som Fredrik Reinfeldt och Anders Borg lämnat politiken i samma ålder och av samma anledning.

Emil Uddhammar som är professor i stadsvetenskap vid Linneuniversitet i Växjö ser den höga arbetsbelastningen och trycket från sociala medier som två av förklaringarna till de många avhoppen.

Man har inte mycket till privatliv.

– Det är ett ganska tufft uppdrag att vara politiker idag. Man har inte mycket till privatliv, man skärskådas noggrant och är offentligt på ett sätt som kan vara jobbigt i längden, säger Emil Uddhammar.

Detta i kombination med sociala medier gör att exponeringen ökar och därmed också risken för feltramp, menar han. Att politiker väljer att lämna sina uppdrag allt tidigare är inte nödvändigtvis ett problem tycker Emil Uddhammar.

– Om en person lämnar av fel skäl kan det vara ett problem, om man känner sig utsatt till exempel. Annars kan det vara ganska sunt att man har en cirkulation, säger statsvetaren.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista