Elina Gustafsson
Foto: Daniel Berg

Elina Gustafsson begär ersättning för hel dag - även när mötet är tre timmar långt

4:46 min

Elina Gustafsson (S) begär ersättning av Karlskrona kommun för förlorad arbetsinkomst för hel dag - även om mötet bara är tre timmar långt.

Fritidspolitikern Elina Gustafsson (S) sitter i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige i Karlskrona. För det får hon ett arvode, och hon kan även begära ersättning för förlorad arbetsinkomst om hon inte kan vara på sitt arbete och få lön.

Det kan så klart se väldigt konstigt ut. Men det går inte att säga när ett sammanträde med kommunstyrelsen tar slut.

Kommunstyrelsens möte tar olika lång tid varje månad. Ibland håller de på en bra bit in på eftermiddagen, andra gånger är det klart vid elvatiden på förmiddagen.

Hela dagen
Men oavsett hur lång tid mötet tar så begär Elina Gustafsson alltid ersättning för hela dagen - alltså åtta timmar. Det betyder att när sammanträdet är kort så får hon en ledig eftermiddag, men ekonomisk ersättning för hela dagen.

Ersättningen är kopplad till sammanträdets längd och naturligtvis att man ska ta sig till och från mötet. 

– Det kan så klart se väldigt konstigt ut. Men det går inte att säga när ett sammanträde med kommunstyrelsen tar slut. Jag tycker inte att det är seriöst att säga till min arbetsgivare att jag är tillbaka en viss tid om jag inte är det, säger Elina Gustafsson.

Besvärligt för ABF
Det blir alltså besvärligt för Elina Gustafssons arbetsgivare ABF om hon kommer tillbaka tidigare till jobbet än planerat, något hennes chef Mats Nilsson bekräftar. 

– Vi måste veta hur länge våra anställda är borta. Jag godkänner ju inte hur länge mötena håller på, utan hur länge hon har haft löneavdrag, säger Mats Nilsson som skriver under hennes begäran om ersättning. 

Men reglerna för vad ersättningen ska täcka är tydlig, menar förhandlingschefen Mikael Jansson som skrivit reglerna.

Åtta timmars ersättning för ett möte som är tre timmar långt låter inte riktigt rimligt.

– Ersättningen är kopplad till sammanträdets längd och naturligtvis att man ska ta sig till och från mötet, säger Mikael Jansson.

"Orimligt"
När tveksamheter uppstår om hur ersättningen ska gå till är det arvodesberedningen i Karlskrona som bestämmer vad som gäller. Men där råder delade meningar om Elina Gustafssons ersättning. 

– Åtta timmars ersättning för ett möte som är tre timmar långt låter inte riktigt rimligt. Om jag har halva dagen kvar kan jag i de flesta fall vara på jobbet om det inte är orimligt lång sträcka att förflytta sig, säger Mats Lindbom (C) som sitter i arvodesberedningen. 

Men om man inte har några vettiga arbetsuppgifter när man är tillbaka, kan man få ersättning då?

– Nej egentligen inte. Ersättningen är för uppdraget som sådant, det andra får den förtroendevalda göra upp med sin arbetsgivare, säger Mats Lindbom. 

Jag tycker inte att det är särskilt konstigt.

Men ordförande i arvodesberedningen, Magnus Johansson (S), menar att ersättningen är rimlig. 

– Jag tycker inte att det är särskilt konstigt. Man kan inte ställa krav på en arbetsgivare att man plötsligt dyker upp när man har sagt att man inte ska vara där, säger Magnus Johansson. 

– Sammanträdets tid har inte någon direkt koppling till hur lång förlorad arbetsförtjänst man har, säger han. 

Ett nollsummespel
Elina Gustafsson själv säger att de dagar då hon plötsligt har en ledig eftermiddag, så använder hon den till att arbeta politiskt. Hon menar att det i slutändan är ett nollsummespel eftersom hon också gör en del oavlönat politiskt arbete.

– Jag gör mitt yttersta för kommuninnevånare och det finns alltid arbetsuppgifter att göra när man är förtroendevald inom kommunen, säger Elina Gustafsson. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista