En bild på fostret i sin formalinburk
1 av 2
Fostret förvaras i formalin, och ingår inte i undervisningen. Foto: PRIVAT.

Mänskligt foster på Wämöskolan

3:25 min

På Wämöskolan finns ett mänskligt foster. Skolan har sedan i våras försökt göra sig av med det, men inte hittat något bra sätt att hantera det.

Fostret har enligt rektorn Birgitta Strelert förmodligen funnits på skolan sedan den öppnade i början av sjuttiotalet. Fostret används inte i undervisningen, och det var först i våras som man på allvar började diskutera vad man skulle göra med det. 

– I denna tiden tror jag alla reagerar. Det som har varit mänskligt känns inte etiskt riktigt, säger Birgitta Strelert. 

Svårt att bli av med
När man började undersöka vad man kunde göra med fostret, så visade det sig vara svårare än man trott. Skolan vände sig både till utbildningsförvaltningen, kommunjuristen och socialstyrelsen för att få råd, men fick ingen klarhet i frågorna. 

– Det finns inga riktlinjer och regler som vi har kunnat hitta, utan vi har fått leta själva, säger Birgitta Strelert. 

Inte lagligt att konservera 
Det är i dag inte lagligt att konservera mänskliga kvarlevor, men i vissa skolor finns det fortfarande gammalt undervisningsmaterial som konserverats för längesen.

När Vetenskapsradion frågade 30 äldre gymnasieskolor i landet om de hade undervisningsmaterial från mänskliga kvarlevor, så svarade 80% ja.

Problem över hela landet

Även då uttryckte lärare att man inte visste hur man skulle hantera materialet, och fick då stöd av Mats Johansson, som är lektor i medicinsk etik vid Lunds Universitet. 

– Det blir ju lite märkligt om varje skola ska ha en enskild handlingsplan. Detta är ju ett problem över hela landet.  

Löst problemet
Efter många om och men verkar det som att Wämöskolan slutligen kan ha hittat en lösning på problemet. Genom ett företag i Ronneby har man fått kontakt med en annan verksamhet utanför länet som verkar kunna hjälpa till. 

– Där har vi fått veta att man har en viss vana av det här, och gör det med värdighet, säger Birgitta Strelert. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista