Barnmorska Pia Carlsén står i dörren till ett undersökningsrum
1 av 2
Barnmorska Pia Carlsén uppskattar att det är mellan tio och tjugo procent som skriver förlossningsbrev. Foto: Matilda Ljungkvist/Sveriges Radio
Överläkare Pernilla Engström
2 av 2
Överläkare Pernilla Engström menar att för mycket förhandsinformation kan skapa rädslor. Foto: Sveriges Radio

Ökad medvetenhet inför förlossningar

2:23 min

Mer tillgänglig information om hur det är att föda barn gör  blivande mödrar mer medvetna om deras möjligheter att påverka stundande nedkomst.

Något som förlossningsöverläkare Pernilla Engström vid Förlossningen i Karlskrona menar inte är bara bra. 

– Ur ett stort samhällsperspektiv är det bra att man ifrågasätter, förväntar sig bra vård och att man vill bli tagen på allvar. För den enskilda patienten kan det dock skapa rädslor när man läser på för mycket, säger Pernilla Engström.

Vill ha det på sitt sätt
 Pernilla Engström märker också av att det finns en ökad medvetenhet idag kring de olika alternativen som kan bli aktuella vid en förlossning

– Det är mer fokus på att man ska ha en bra förlossningsupplevelse. Man har vidgat begreppet lite mer och vill ha det på sitt sätt. 

Förlossningsbrev
 Ett sätt att kommunicera de tankar och önskemål man har inför sin förlossning är genom så kallade förlossningsbrev. Barnmorska Pia Carlsén uppskattar att det är mellan tio och tjugo procent som lämnar in ett sådant under graviditeten.

– Det kan stå vad de tänkt sig angående smärtlindring. Många skriver även om hur de vill att ens partners roll ska se ut under förloppet. 

Trygghet att skriva ner
Pia Carlsén trycker på att den medicinska säkerheten givetvis går först, men att man försöker tillgodose de önskemål de blivande föräldrarna har. 

– Vi tar alltid med oss brevet och går igenom det tillsammans med föräldraparet. Ibland är det för oss självklara saker som står men för deras trygghet kan det vara bra att ha det nerskrivet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista