Tanja Kallenberg, avdelningschef, Titti Mattsson läkare och Emma Hägglund, sjuksköterskan.
Tanja Kallenberg, avdelningschef, Titti Mattsson läkare och Emma Hägglund, sjuksköterska. Foto: Ingrid Elfstråhle/Sveriges Radio

Svårt hitta personal till palliativ vård

7:39 min

Palliativa enheten arbetar bara dagtid. Och anledningen är att det inte går att få tag i fler läkare och sjuksköterskor.

– Vi har fått beviljat att utveckla verksamheten till en dygnet runt-verksamhet men vi har inte lyckats rekrytera sjuksköterskor och läkare. Men det är vår förhopning att vi ska kunna göra det, säger Tanja Kallenberg som är avdelningschef.

Stöttar anhöriga
Palliativa enheten i Karlshamn har funnits sen 2008 och i Karlskrona sen 2013. Här arbetar ett helt team med bland andra sjuksköterskor, läkare, kuratorer, sjukgymnaster och diakoner. Deras uppgift är bland annat att stötta hemsjukvården och den som ska dö. Och deras anhöriga, både före och efter dödsfallet.

Barnen delaktiga
Det finns också ett antal vårdplatser på de båda sjukhusen för dessa patienter.

Bland dem vi vårdar handlar det ofta om yngre

Volontärer
På Danderyds sjukhus i Stockholm finns sedan flera år tillbaka en volontärverksamhet. Människor som känner ett engagemang arbetar frivilligt och sitter hos människor som snart kommer att dö.

Och Tanja Kallenberg avdelningschef på palliativa enheten tycker att idén med volontärer är bra:

– Men vi måste ta hand om volontärer och ge dem redskap och kunskap.

Det är inte bara att gå in till en person som ska dö

Sjuksköterskan Emma Hägglund hoppas så småningom få se ett hospice i Blekinge:

– Jag skulle gärna se att man skulle kunna ta hand om patienterna på ett och samma ställe.

Palliativ vård

Palliativ vård handlar egentligen inte om vård i livets slutskede utan det handlar om att säkra livskvaliteten för den där det inte längre finns någon bot. Och det kan handla om lång tid, ibland flera år. 
För att komma i kontakt med palliativa enheten i Blekinge krävs en remiss. Och för den som eventuellt inte får en sådan av sin läkare kan man skriva en egen remiss och palliativa enheten tar sedan ställning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista