Trots tre nyanställningar på tingsrätten i Blekinge fortsätter antalet mål på domarnas bord att öka.
Trots tre nyanställningar på tingsrätten i Blekinge fortsätter antalet mål på domarnas bord att öka. Foto: Anders Lundqvist.

Trots mer resurser ökar belastningen på länets domare

1:29 min

Allt fler domar landar på länets domares bord. Trots nyanställningar under året har antalet domar ökat till 381 per domare och år i Blekinge.

Blekinge är inte på något vis unika. Nationellt är ökningen ännu större, från 280 mål per domare och år till 317. Förra året var siffran i Blekinge 360 mål per domare och år.

För att få bukt med problemet med växande pappershögar på domarnas skrivbord har tre nya domare anställts, något som ännu inte lett till de nivåer som anses rimliga.

– Man har sagt att runt 300 mål per domare ska det egentligen ligga, nu ligger genomsnittet i landet på 317 mål per domare, säger Dan Sjåstad, Lagman vid Blekinge Tingsrätt.

Fler mål
Anledningen bakom den ökade arbetsbelastningen på länets domare är relativt enkel, antalet mål har ökat.

– Det beror på att vi har en målökning överlag, framförallt på brottmål och tvistemål. Men det beror också på att statistiken inte har hunnit anpassa sig efter antalet domare, säger Dan Sjåstad.

Med detta menas att i och med att domarna anställts under 2017 kan siffran vara lite missvisande, först efter ett år kan pålitligare siffror ses.

Negativa konsekvenser
Att det blir allt fler domar på den enskildes bord kan såklart få negativa konsekvenser, exempelvis stress och ökad arbetsbelastning.

– På ett halvår vet vi mer exakt hur siffrorna kommer att se ut. Skulle det vara så att vi ligger kvar på motsvarande nivå som nu, då kommer det bli aktuellt med nya rekryteringar så som jag ser det, säger Dan Sjåstad.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista