Lars Engqvist och Göran Persson.
Lars Engqvist och Göran Persson när den dåvarande statsministern presenterade Lars Engqvist som sin nya socialminister. Foto: Claudio Bresciani/TT

Före detta statsministern busringde

4:32 min

Lars Engqvist från Karlskrona fick ett märkligt samtal av en företagare när han skulle vikariera som kommunchef i Uppvidinge i Kronoberg.

Lars Engqvist är tidigare socialminister för socialdemokraterna. Och mannen som ringde honom utgav sig för att vara en småländsk företagare som ville flytta sin verksamhet till Uppvidinge.

Men när han sa att hans rådgivare skulle besöka Uppvidinge och att rådgivaren hette Göran Persson började Lars Engqvist ana att något inte stod rätt till.

– Då tänker jag att jag måste finna mig snabbt så jag svarar att ja, den skojaren ska man inte lita på, säger Lars Enqqvist.

Busringaren var i själva verket tidigare socialdemokratiske statsministern Göran Persson. Som Lars Engqvist under många år jobbade under och som är en rutinerad busringare, i alla fall om man får tro Engqvist.

– Den här sortens practical jokes är hans bästa gren tänkte jag säga, men han är duktig politiker också, skrattar Engqvist som inte är ensam om att ha haft en skämtsam Göran Persson i telefonen:

– De flesta som var med i hans regering, när han var på det humöret så kunde han ringa och utmana oss, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista