Mimmi Karlsson-Bernfalk på BLTs redaktion. Hon står med knäppta händer över magen, har på sig en svart kofta och en mönstrad blus.
Mimmi Karlsson-Bernfalk menar att det är viktigt att lokala redaktioner har förankring i bygden. Foto: Anja Bergdahl/Sveriges Radio

Lokala nyheter är viktiga för Blekingeborna

2:11 min

Lokala nyheter skapar större gemenskap i Blekinge, det visar en ny forskningsrapport från Linnéuniversitetet som har undersökt medborgares relation till lokala nyheter.

Alessio Cappiello flyttade till Karlskrona från Italien för sex år sedan. För honom blev lokalnyheterna viktiga för både språket och gemenskapen i den nya staden. Utan lokala nyheter tror han att det skulle bli svårt att leva i staden.

– Då är man isolerad från andra och samhället, säger han.

Blekinge sticker ut
Rapporten ville undersöka den regionala pressens värde och roll i en global värld. Forskargruppen valde att se på Småland, Västra Götaland och Blekinge, där de lokala medierna har en starkare ställning i jämförelse med andra områden i landet.

Annelie Ekelin, universitetslektor i media och journalistik på Linnéuniversitetet, intervjuade Blekingebor i arbetet med rapporten.

Regional journalistik kan stärka gemenskapen
– Det finns ju ett oerhört engagemang hos många i Blekinge. Det är ett uttryck av känslan av sammanhållning och det gjorde man ofta i relation till den lokala pressens värde, berättar Annelie Ekelin.

En annan sak som rapporten tar upp är hur Blekingeborna orienterar sig bland nyheter i sina digitala flöden. Annelie Ekelin menar att det kan handla om att lokala nyheter kan fungera som ett slags "förtroendeankare".

– Med tanke på alla "fake news" som finns det något man måste lita på mer, berättar Karlskronabon Monika Johansson. Hon har högre förtroende för det lokala.

Viktigt med respekt för sina läsare
– Att ha en förankring i bygden, det är oerhört viktigt, berättar Mimmi Karlsson-Bernfalk, som är chefredaktör för Blekinge Läns Tidning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista