Närbild på en man med glasögon.
Per-Ola Mattsson, kommunalråd (S) i Karlshamn. Foto: Rebecka Gyllin/Sveriges Radio.

Ljusning i sikte i järnvägsbråket

"Vi hade inte förberett AAK"
1:30 min

Konflikten mellan AAK och Karlshamns kommun om det järnvägsspår som går längs Mieån i de centrala delarna av staden kan vara på väg att lösas.

I veckan träffades representanter för kommunen och AAK för ett andra möte.

Spåret kan rivas upp
Enligt kommunalrådet Per-Ola Mattsson (S) kan företaget som är Karlshamns största arbetsgivare nu gå med på att spåret rivs upp om en omlastningsstation byggs någonstans i kommunen.

Man skulle kunna ha en cistern i Stillerydsområdet dit AAK kör sitt mjöl på lastbil

Ärendet har pågått en tid
Det var för snart två månader sedan som Karlshamns kommun berättade att man vill riva upp det järnvägsspår som går längs Mieån och in på AAK:s fabriksområde. Spåret används bland annat för transporter av fodermjöl.

Och i ett brev adresserat direkt till kommunledningen vädrade AAK:s tillförordnade vd Fredrik Nilsson sitt missnöje med kommunens planer. Bland annat skrev han att järnvägstransporterna är helt avgörande för att företaget ska kunna fullfölja sina avtal med flera kunder.

Per-Ola Mattsson (S) säger att han delvis förstår det uppskruvade tonläget.

– Vi hade inte förberett dem på att det här beslutet skulle komma just nu. Däremot kände de till vår uppfattning om järnvägsspåret, säger han.

Vad ska ni använda marken där spåret ligger idag till?

– Dels behövs det parkeringsplatser nu när vi ska bygga på Östra piren. Men vi vill också få till en attraktiv miljö kring Mieån, säger Per-Ola Mattsson (S).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".