Wäggaskolan i Karlshamn.
1 av 4
Wäggaskolan, eller som byggnaden hette när den stod klar, Karlshamns nya realskola. Foto: Mikael Eriksson/Sveriges Radio
Den här salen användes en gång i tiden som bönerum.
2 av 4
Den här salen användes en gång i tiden som bönerum. Foto: Mikael Eriksson/Sveriges Radio
Människor i en korridor.
3 av 4
Överallt i byggnaden får besökarna en genomgång av hur Aslund tänkt. Foto: Mikael Eriksson/Sveriges Radio
Foton föreställande Gunnar Asplund
4 av 4
På många platser i Wäggaskolan påminns man om att det är Gunnar Asplund som ritat skolan. Foto: Mikael Eriksson/Sveriges Radio

En rundvandring i Gunnar Asplunds fotspår

1:29 min

Under lördagen anordnades en bussutflykt i den berömde arkitekten Gunnar Asplunds fotspår. Sölvesborgs tingshus och Wäggaskolan var två av platserna som besöktes.

Gunnar Asplund har ritat många kända byggnader i Sverige, men också i Blekinge. Två av de mer bekanta besöktes under lördagen då det ordnats en bussutflykt i arkitektens fotspår.

På Wäggaskolan, som var Asplunds första självständiga stora verk, fick runt 30 personer en rundvandring.

– Jag tycker att det är intressant att besöka min gamla skola och samtidigt få höra mer om Gunnar Asplund, berättade Vivianne Falk från Ronneby då hon stod och beundrade skolans fasad.

Rektor på Wäggaskolan Maria Olsson Aasen, som tillsammans med Sölvesborgs kulturchef Sofia Lenninger anordnat dagen, var glad över att få visa upp sin arbetsplats.

– De här lokalerna betyder väldigt mycket för mig och man känner historiens vingslag när man rör sig i korridorerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista