Mimmi Karlsson-Bernfalk, chefredaktör för BLT
Mimmi Karlsson-Bernfalk, chefredaktör på Blekinge Läns Tidning. Foto: Stina Linde/Sveriges Radio.

BLT polisanmäler fejkad nyhet om våldtäkt

"Det är sanslöst, jag saknar ord"
2:40 min

Under söndagen spreds en nyhet i sociala medier som i Blekinge Läns Tidnings namn berättar om en våldtäkt som aldrig ägt rum.

– Det är mycket allvarligt att någon använder BLT:s trovärdighet för att sprida falska nyheter och främlingsfientlighet, säger BLT:s chefredaktör Mimmi Karlsson-Bernfalk.

Våldtäkt
"Nyheten" handlade om att en man med ett namngivet utländskt ursprung skulle ha våldtagit en ung flicka i Sölvesborg natten till fredag. Den som producerat den falska nyheten använde BLT:s logga från tidningens webbsida och konstruerade en falsk berättelse och skrev under med namnet på en av BLT:s reportrar.

– Vi kommer att polisanmäla detta. Förhoppningsvis kan väl det ha någon avskräckande effekt. Annars är ju det här något vi ser mer och mer av i sociala medier, säger Mimmi Karlsson-Bernfalk.

Kännedom
Tidningen fick kännedom om publiceringen tack vare att en kritisk läsare hörde av sig. Han hade sett inlägget på Facebook och fast det såg korrekt ut, började han ändå fundera.

– Det är jag tacksam för. Det är första gången BLT har råkat ut för detta och det gör mig extra upprörd att den som fabricerat den falska nyheten har använt namnet på en av våra reportrar, säger Mimmi Karlsson-Bernfalk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".