Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Många dör ensamma på sjukhuset – men det går att ändra

"Jag vill inte dö ensam, jag tror inte att någon vill det"
3:55 min
Viola Johansson bäddar säng
Viola Johansson är specialistundersköterska i palliativ vård på avdelning 49 på Blekingesjukhuset i Karlskrona.

Var sjunde patient på Blekingesjukhuset, där dödsfallet är väntat, dör ensam. Trots att riksdagen för 20 år sen beslutade att ingen ska behöva dö ensam.

Vid 14 procent av de väntade dödsfallen på Blekingesjukhuset i Karlshamn och Karlskrona dör patienten utan att någon finns där som kan hålla handen. 

Men det går att förändra. Kiriurgavdelning 49 i Karlskrona är ett exempel på det.

Viola Johansson är specialistundersköterska i palliativ vård, men också en eldsjäl, som gör allt för ingen på hennes avdelning ska behöva dö ensam.

 Det är bristen på personal, det behövs mer folk

Drömscenariot
Hon har bland annat gjort checklistor som måste fyllas i, där man bland annat tar reda på patientens önskemål om var hon vill befinna sig vid livets slut.

Personalen jobbar i team och försöker i möjligaste mån vara hos den döende. Men även om man nått långt så finns det mycket kvar att önska:

– Drömscenariot är att man självklart har en enkelsal och att det går att få in en säng till den anhörige, säger Viola Johansson. 

Man har rätt att inte dö ensam

145 dog ensamma
Sen 2005 finns Svenska palliativregistret i Kalmar. Dit skickar personal på sjukhus och äldreboenden runt om i landet information om hur vården fungerat de sista dagarna i livet. 

Där kan vi utläsa att 145 människor under det senaste året fick dö helt ensamma utan anhöriga eller någon ur personalen vid sin sida på Blekingesjukhuset.

Självklar rättighet
Och att få ha någon hos sig när man dör är en självklar rättighet, tycker Viola Johansson:

– Jag vill inte dö ensam, jag tror inte att någon vill det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".