Ahmad Mansor och Malek Baghdadi från Syrien i etableringsboende
1 av 7
Ahmad Mansor och Malek Baghdadi har flytt från Syrien till Sverige. Foto: Carina Melin/Sveriges Radio
Maria Persson chef arbetsmarknadsförvaltningen i Karlskrona
2 av 7
Maria Persson är chef för arbetsmarknadsförvaltningen i Karlskrona. Foto: Carina Melin/Sveriges Radio
etableringsboende Lorensberg Karlskrona länga
3 av 7
Etableringsboendet på Lorensberg Karlskrona. Foto: Carina Melin/Sveriges Radio
etableringsboende Lorensberg Karlskrona interiör
4 av 7
Interiör från ett av rummen. Foto: Carina Melin
etableringsboende Lorensberg Karlskrona interiör
5 av 7
Våningssäng är standard. Foto: Carina Melin
etableringsboende Lorensberg Karlskrona interiör
6 av 7
I entrén ser det ut så här. Foto: Carina Melin/Sveriges Radio
etableringsboende Lorensberg Karlskrona interiör korroidor
7 av 7
Lorensberg är ett före detta motell. Foto: Carina Melin/Sveriges Radio

Hård kamp för flyktingar att få förstahandskontrakt

"Vi bor 22 personer i samma hus med bara ett kök"
3:46 min

De flesta flyktingar som bosatt sig i Blekinge efter flyktingkrisen 2015 har fortfarande andrahandskontrakt.

De flesta hyresvärdar kräver jobb för ett kontrakt i första hand, och det är framförallt de kommunala bostadsbolagen som hyr ut till flyktingar.

En av dem som väntat i ett år på egen lägenhet är Malek Baghdadi i Karlskrona som nu bor i en korridor tillsammans med 21 andra.

– Jag vill gärna ha en egen lägenhet, vi bor 22 i samma hus med ett kök, säger han.

Bostadsbrist
30-årige Malek Baghdadi har flytt från Syrien och bor i ett rum i en korridor i ett före detta motell. Han tillhör de flyktingar som fått permanent eller tillfälligt uppehållstillstånd, och som därmed har kunnat flytta till en kommun som enligt den nya bosättningslagen är skyldig att på två år ordna jobb och bostad. Efter det upphör ersättningen från staten. 

Jag vill gärna ha en egen lägenhet

Maria Persson som är chef för arbetsmarknadsförvaltningen i Karlskrona bekräftar att de flesta hyresvärdar ställer krav på jobb för ett kontrakt i första hand.

– Och bostadsbristen är ett problem, säger Maria Persson.

Andra hand
Därför är det i första hand det kommunala bostadsbolaget Karlskronahem som hyrt ut. Men det saknas fortfarande lösning för 17 av de 115 flyktingar som Karlskrona tar emot i år. Nästa år kommer ytterligare flyktingar som nu väntar på olika boenden runtom i landet.

I Karlshamn har de flesta som kom 2016 lyckats skaffa sig ett förstahandskontrakt, men för de 31 som kommunen tar emot i år är det fortfarande andrahandskontrakt som gäller. Thomas Svensson är chef för arbete och välfärdsförvaltningen i Karlshamn och han tycker att det har gått smärtfritt hittills.

– Peppar, peppar så har det gått smärtfritt hittills, säger Thomas Svensson som är chef för arbete och välfärdsförvaltningen i Karlshamn.

Undantag
Sölvesborg är det stora undantaget i Blekinge, där bor 57 av 60 nyanlända som kommunen tilldelats sedan 2016 i första hand. Förklaringen är enligt integrationssamordnare Lena Blomdahl att kommunala Sölvesborgshem ger förtur på en lägenhet i månaden till nyanlända.

Men Thomas Svensson i Karlshamn tycker egentligen inte att det är ett bostadskontrakt i första eller andra hand som är något problem.

Och det håller Maria Persson i Karlskrona med om. När statens ersättning upphör blir det kommunen som får betala, eftersom de nyanlända nu är kommuninnevånare som alla andra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".