Sophia Ahlin och Selma Björk Matthiasdottir
Att få till tiden beskriver Sophia Ahlin och Selma Björk Matthiasdottir som det svåraste med fritidspolitiken. Foto: Matilda Ljungkvist

Fritidspolitik – en kamp om tiden

1:16 min

Att vara fritidspolitiker tar tid – ibland så mycket att många väljer att lämna uppdraget. Karlskrona är den kommun i hela Sverige där flest politiker i kommunfullmäktige hoppar av från sitt uppdrag.

Selma Björk Matthiasdottir (S) lägger mellan tio och tolv timmar i veckan på politiken och menar att den största utmaningen ligger i att hitta tiden. 

– Vill du vara en engagerad fritidspolitiker så måste det vara en livsstil. Vi har ju familjer, barn och det vanliga livspusslet. Vi skulle behöva fler timmar på dygnet. 

Sophia Ahlin (M) har varit fritidspolitiker sedan hon var arton år. Hon menar att förändrade livssituationer också kan göra rollen svårare. 

– När jag var yngre kunde jag lägga den kvällstid som krävs men när jag fick barn insåg jag att pusslet skulle spricka. 

Förutfattade meningar
Båda två beskriver också en oförståelse från omgivningen om vad uppdraget ger och tar.

– Folk har väldigt mycket förutfattade meningar om att vi skulle tjäna mycket pengar på politiken, men vi tjänar ytterst lite. Det är många timmars inläsning som krävs inför varje möte, säger Selma Björk Matthiasdottir. 

Att vara fritidspolitiker är frivilligt, men en nödvändighet i samhället säger Sophia Ahlin. 

– Hela vår demokrati bygger på just den här frivilligheten men det är också viktigt att folk inser att för att kunna ha en demokrati så krävs det att det finns fritidspolitiker. 

Representation
Agneta Blom är lektor i statsvetenskap vid Örebro Universitet och trycker på att fritidspolitikerna behövs för att skapa en bra demokrati. 

– Vårt system bygger på att vi har människor ute i vårt samhälle som också är med och fattar gemensamma beslut inom kommunpolitiken. Ju mindre förståelse det finns för det desto svårare har vi att få en bra representation.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista