Jimmie Åkesson partiledare för SD.
Foto: Malin Taipale

Jimmie Åkesson: SD:arnas Syrienbesök var bra

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson har inget emot att hans partivänner, mot UD:s avrådan, reste till Syrien.

Tvärtom tycker han att besöket var en bra idé, säger han till Dagens Nyheter.

– Om man vill få grepp om flyktingsituationen är man mer eller mindre tvingad att ha möten också med regimen, säger han om den uppmärksammade resan.

Förra veckan
Det var i förra veckan som riksdagsledamöterna Markus Wiechel och Martin Kinnunen från SD åkte till Syrien, inbjudna av landets regering.

Enligt en syrisk nyhetssajt har de beklagat "den egna regeringens neutrala position gentemot händelserna i Syrien", något som båda förnekar och menar är förvrängt.

Blev avrådda
SD:arna var i kontakt med utrikesdepartementet inför sin resa och blev avrådda. Jimmie Åkesson säger att UD inte avråder någon från att åka till Syrien av politiska skäl utan turister av säkerhetsskäl. Han hävdar dessutom att han inte kände till att riksdagsledamöterna skulle ge sig i väg.

– Nej, det gjorde jag inte förrän jag hade läst om det i tidningen, säger han till DN.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista