Pengar.
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Fem blekingar i paradisläckan

Fem av svenskarna som namnges i den så kallade paradisläckan är skrivna i Blekinge, det avslöjar SVT Nyheter. Alla fem hittas i västra Blekinge.

Paradise papers, eller paradisläckan som den kallas i Sverige, består av bolagsregister från ett tiotal olika skatteparadis och slutna territorier samt över 13 miljoner dokument från två juristbyråer.

Först att ta del av dokumenten var den tyska tidningen Süddeutsche Zeitung som sedan delade med sig av materialet till över 300 journalister från 67 olika länder.

De har tagit del i Sverige
Tre svenska redaktioner har tagit del av materialet. Uppdrag Granskning, TT och SVT Nyheter.

Totalt har 1 175 svenskar identifierats i läckan och fem av dem är alltså skrivna i västra Blekinge. Två i Sölvesborgs kommun och tre i Karlshamns kommun.

Skatteplanering
Det rör sig till största del om avancerad skatteplanering, och det finns olika skäl till att ett namn förekommer i läckan. Det behöver alltså inte betyda att personen i fråga gjort något brottsligt.

Kartan som SVT Nyheter har publicerat med postkod för alla de identifierade svenskarna hittar du här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".