rullator på äldreboende
1 av 2
Foto: Christine Olsson/TT
En man med blå tröja, glasögon och mustasch.
2 av 2
Johan Bohman, ordförande på Kommunal i Karlskrona. Foto: Privat.

Facket slår larm om situationen i äldrevården

0:34 min

Kommunal i Karlskrona slog under tisdagen larm om arbetssituationen på äldreomsorgen i Karlskrona Kommun. Det finns för få vikarier och personalen hinner inte ge den vård de vill.

– Våra medlemmar vittnar om en bemanningsproblematik, det handlar om vikarier, att man inte alltid vet att det kommer ersättare om kollegor blir sjuka, säger Johan Bohman, ordförande för Kommunal i Karlskrona.

Efter att flera gånger påtalat brister som stress och sjukdomar hos personalen utan att omsorgsförvaltningen gjort något åt situationen så kräver facket nu en plan på hur det ska bli bättre.

Hoppas att det blir bättre nu
Johan Bohman säger att läget är allvarligt. Samtidigt har han goda förhoppningar på utkomsten efter skrivelsen man nu gjort.

– Jag vet ju att arbetsgivaren strävar efter att vara en attraktiv arbetsgivare. Kommer man fram till åtgärder på de punkter vi framfört till dem så är man en god bit på vägen.

Har drygt två veckor på sig
Kommunen har fram till den 24 november på sig att svara på fackets skrivelse. Om de misslyckas kan fallet hamna hos arbetsmiljöverket. Vi har förgäves sökt äldrechefen Martin Olsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista