Nu kommer vintern och mörkret, och med följer även inbrottstjuvarna. Tomas Pärklo förklarar varför och även vad du kan göra för att skydda dig.
Foto: Anders Lundqvist

Vintern bäddar för fler inbrott

3:39 min

Med mörkrets framfart och många bortresta ökar antalet bostadsinbrott lavinartat i hela landet, så även i Blekinge.

Statistiken talar sitt tydliga språk, antalet inbrott är som högst under årets fjärde kvartal. Till exempel är det cirka 70 procent fler inbrott under årets fjärde kvartal jämfört med våren och den tidiga sommaren.

– Det har med väderleken att göra. Det blir mörkare vid den här årstiden och vi har sett de här trenderna sedan 20 år tillbaka, säger Tomas Pärlklo, kriminalinspektör.

Sociala medier
Något som vi även bör ta hänsyn till enligt Tomas Pärlklo är våra vanor på sociala medier. Att checka in från skidturen i fjällen eller från släktens julbord kan uppmuntra inbrottstjuvar att närma sig ens bostad.

– De som gör det lite mer professionellt läser av olika kvarter, de tittar även på Facebook. Det här med Facebook det har vi från polisens sida pratat om tidigare. Vi ska inte ge dem den gratisbiljetten att man är bortrest, säger Tomas Pärlklo.

Förhindra inbrott
Vad kan då privatpersoner göra för att förhindra inbrott? Bland annat föreslår Tomas Pärlklo att man kan tala om för grannar när man är borta, att belysning som tänds eller att man har ett larm.

– Är det under den tid som det är snö kan man även ha någon som skottar utanför dörren, säger han.

Ytterligare ett knep som går att ta till handlar om Smart DNA, något som är relativt nytt.

– Med ett speciellt medel kan man spraya sina viktigaste dyrgripar och på det viset kan polisen identifiera dem vid ett tillslag, säger Tomas Pärlklo.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista