Fyra personer bakom en gammal flygel, en ung tjej sitter på pallen vid klaviaturet.
Alice Tegnérs barnbarnsbarnbarn Astrid von Beetzen tog plats bakom flygeln. Foto: Niklas Sobieski/Sveriges Radio

Alice Tegnérs flygel har hittat hem

2:15 min

Det anrika klaviaturet har nu tagit sin plats i Karlshamns Montessoriskolas musiksal, där det idag invigdes med en mindre konsert med skolans barn.

Alice Tegnér föddes i Karlshamn 1864 och kom att bli en av Sveriges främsta skapare av barnvisor. Till exempel tonsatte hon både Mors lilla Olle och Bä, bä, vita lamm.

Flygeln donerades till Karlshamns museum av Alice Tegnérs barnbarnsbarnbarn, Astrid von Beetzen och hennes pappa Henning. Men museet hade inte plats för flygeln och det var osäkert vad som skulle hända med den. Men nu har den alltså hittat ett hem på Montessoriskolan.

När jag fick frågan om vi hade möjlighet att ha den här så behövde jag inte fundera väldigt länge ... jag sa "Ja tack! Vi tar gärna emot den!"

Både Maivor Jonsson och familjen von Beentzen hoppas att flygeln kommer att användas mycket och komma till glädje för skolans barn. I framtiden kommer kanske även de som inte går på skolan kunna komma dit för att titta på flygeln och höra den i konserter.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista