Närbild på Christopher Larsson. Foto: Rebecka Gyllin/Sveriges Radio.
1 av 2
Foto: Rebecka Gyllin/Sveriges Radio.
Socialdemokraten Magnus Manhammar. Foto: Sveriges Radio.
2 av 2
Magnus Manhammar (S). Foto: Sveriges Radio.

SD:s ordförande polisanmäls för hets mot folkgrupp

1:24 min

Christopher Larsson, ordförande för Sverigedemokraterna i Karlskrona polisanmäls för hets mot folkgrupp efter att han kommenterat den nybyggda minareten på Facebook.

Det är Socialdemokraternas ordförande i Karlskrona, Magnus Manhammar, som står bakom anmälan.

– Det är inte första gången Christopher Larsson använder sig av generaliserande uttryck och sprider hat, säger Magnus Manhammar som även är riksdagsledamot.

Samma fras
Christopher Larsson skrev i förra veckan att böneutropet från Karlskronas nybyggda minaret är "samma fras, Alla Akhbar, som islamister skriker när de spränger sig i luften".

– Vi har yttrandefrihet i Sverige men den sträcker sig inte hur långt som helst. Hets mot folkgrupp är ett hatbrott. Därför polisanmäler jag nu Christopher Larsson, säger Magnus Manhammar.

Avböjt intervju
Vi har sökt Christopher Larsson för en intervju men det har han avböjt. Han anser själv inte att han har gjort något fel, men skriver i ett uttalande att han vill be om ursäkt till de personer som kan ha tagit illa vid sig av uttalandet. 

– Jag välkomnar en polisutredning och kommer att vara polisen så tillmötesgående samt behjälplig jag kan vara, säger han. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista