Landstinget Blekinge flaggor. Foto: Carina Melin
Landstinget Blekinge flaggor. Foto: Carina Melin

Mer pengar ska gå till vård utanför länet

1:23 min

Landstingets kostnader för nya läkemedel och patienter som vårdas utanför Blekinge ökar snabbt. I den budget för nästa år som den rödgröna majoriteten presenterade idag avsätts därför ytterligare 100 miljoner kronor till detta.

Landstingsrådet Kalle Sandström (S) förklarar vad pengarna ska användas till.

– Det handlar om avancerade operationer som vi inte gör i Blekinge eftersom det är effektivare att göra dem på ett fåtal platser i landet. Det kan vara väldigt dyra operationer som ibland kostar flera miljoner kronor. 

– När det gäller läkemedel så kommer det hela tiden nya produkter som antingen lindrar eller botar allvarliga symptom som vi måste betala för.

De rödgrönas budget innehåller även krafttag för att få fler läkarstudenter och blivande specialistsjuksköterskor att genomföra delar av sin utbildning i länet. Målet är att de ska stanna kvar i Blekinge och på så vis minska landstingets beroende av dyr inhyrd personal.

Men bakom investeringarna i budgeten döljer sig också ett hot om nedskärningar.

– Trots att vi tillför resurser är kostnaderna för avancerad vård och nya läkemedel fortfarande för stora. Vi är ärliga med att vi måste vidta  åtgärder för att komma till rätta med det, säger Kalle Sandström (S).

Landstingsskatten lämnas oförändrad i den rödgröna majoritetens budget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista