Magnus Västergård och Gunnar Svedberg i orange reflexjackor framför sin sophämtarbil.
1 av 2
Magnus Västergård och Gunnar Svedberg. Foto: Anja Bergdahl/Sveriges Radio
Robert Malmgren i orange reflexjacka framför kraftverken i Karlskrona.
2 av 2
Robert Malmgren, drift- och logistikchef på Affärsverken i Karlskrona. Foto: Anja Bergdahl/Sveriges Radio

Stadsmiljön skapar stress för sopåkarna

3:59 min

Stressade morgontrafikanter skapar en otrygg arbetsmiljö för miljöarbetarna i centrala Karlskrona.

Magnus Västergård har varit miljöarbetare, eller sophämtare som det också kallas, i 15 år. Han menar att folk är mer stressade nu för tiden.

– Det värsta som finns är när man är på väg ut ur bilen och vet att man står taskigt till. Vi gör allt för att det ska gå fort, men när man vänder ryggen till och hör någon börja tuta, då känner man hur adrenalinet börjar pumpa, berättar han.

Ett arbete med olycksrisk
Mellan 2012 och 2016 har 498 arbetsolyckor registrerats av Arbetsmiljöverket bland miljöarbetare i Sverige. Då handlar det ofta om fall eller skador från utrustning.

De allvarliga olyckorna har varit rena dödsolyckor där man hamnat under sopfordonet

Men det händer också förbipasserande som råkat illa ut. På Svenska Transportarbetareförbundet har man just därför kampanjat för att miljöarbetarna ska backa sopbilarna så lite som möjligt, för att komma till bukt med problemet.

– De allvarliga olyckorna har varit rena dödsolyckor där man hamnat under sopfordonet, säger Gustaf Järsberg. Han är regionalt skyddsombud på Transportarbetareförbundet.

Efterfrågar mer respekt från medtrafikanterna
Arbetsgivarna, i det här fallet Affärsverken i Karlskrona, använder backkameror, ljus och reflexer för undvika olyckor.

– Om vi från vår sida upplyser våra killar och tjejer om säkerheten, så gör vi vad vi kan. Lite mer respekt från trafikanterna efterfrågas, säger Robert Malmgren, drift- och logistikchef på Affärsverken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista