skadespelarupprop delningsbild
456 kvinnliga skådespelare deltar i uppropet. Foto: TT/Montage

Blekingeskådisar med i uppropet om sexuella trakasserier

2:06 min

Igår gick 456 kvinnor i film- och teaterbranschen ut i Svenska Dagbladet i ett gemensamt upprop och vittnade om sexuella övergrepp, kränkningar och våldtäkter inom arbetet.

Bland dem som skrivit under finns sommarblekingen Katarina Everlöf och Lisette Pagler från Nättraby.

De berättar att tystnadskulturen är utbredd och pekar på att manliga stjärnor och regissörer geniförklaras och hålls om ryggen av branschen oavsett vad de utsätter sina kollegor för. 

Vill inte kommentera vidare
De 456 kvinnorna har berättat att de inte kommenterar uppropet vidare, och ställer därför inte upp på intervjuer. Därför pratade vi istället med Sven Melander som numera bor i Svängsta och som har varit med i en lång rad filmer och teateruppsättningar för att ta reda på vilka reaktioner detta ger bland branschkollegor. 

– Jag blir väldigt bedrövad. Jag har svårt att ta in omfattningen och förstå att så många kvinnor levt i det här. Fy fan, det är obegripligt, säger han.

"Organiserat strukturellt våld"
Sven Melander kan bara komma på ett tillfälle då han vetat om att en kvinnlig kollega blivit utsatt. Han tror att det beror på att det hela blivit så pass normaliserat att män inte ser det.  

– Det är organiserat strukturellt våld som liksom har stöd i samhället. Det är därför det kan fortsätta, säger han. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista