Ett kollage med en bild på Thomas Karlsson som håller sin nyfödda dotter och en karta på Levalunda där han mördades.
Thomas Karlssons hade en dotter som var ett och ett halvt när hennes pappa dog. Foto: Privat, Stina Linde/Sveriges Radio.
KALLA FALL

Kalla fall-gruppen börjar titta på Levalundamordet

2:46 min

Kalla fall-gruppen i Malmö, som också ansvarar för att utreda Blekinges olösta mord, besökte i förra veckan Ronneby för att få veta mer om mordet i Levalunda 1992.

Det är det första aktiva steget som görs i fallet på över 20 år. På plats pratade de bland annat med Anna Gustafsson, som var sambo och hade en liten dotter ihop med Thomas Karlsson. 

– Det var skönt att få träffa gruppen och se vilka de är som jobbar med ärendet nu. Att få den kontakten och veta att de börjat titta på det igen, berättar hon. 

Inte omöjligt att lösa
Bo Lundqvist, chef för kalla fall-gruppen, kan inte säga vad nästa steg blir. Men i en tidigare intervju med P4 Blekinge berättade gruppen att om de bara får jobba ifred med fallet, så är det inte alls omöjligt att lösa. 

Något som Anna Gustafsson givetvis hoppas starkt på. 

– Det hade gjort att jag fick ett avslut och kunde gå vidare med mitt liv, säger hon. 

Mördades i sitt hem
Det var i juli 1992 som den 25-årige Thomas Karlsson blev skjuten i magen en sen kväll när han var ensam hemma i huset i Levalunda. Han lyckades själv larma SOS, men avled i ambulansen på väg till sjukhus. 

Här nedan hör du ett längre inslag om fallet. 

Kalla fall-gruppen i Malmö

Fasaden på Rättscentrum i Malmö.

Kalla fall-gruppen i polisregion syd sitter på Rättscentrum i Malmö och ansvarar för alla ouppklarade mord eller dråp som har begåtts i Skåne, Blekinge, Kalmar och Kronoberg efter den 1 juli 1985.

2010 togs preskriptionstiden för de här brotten bort, som en följd av att mordet på Olof Palme höll på att preskriberat.

Gruppen består av 

  • En gruppchef
  • Tre utredare
  • En civilanställd
  • En operativ analytiker
  • En förundersöknings-registrator


Av drygt 120 kalla fall har tre begåtts i Blekinge:

  • Thomas Karlsson, som sköts tills döds 1992
  • Lelle Hildebrand som försvann från Sölvesborg 1999
  • 56-åringen som knivmördades i Kungsmarken 2003
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista