Mynt och sedlar.
Budgeten i Ronneby måste göras om efter räknemiss. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ronnebybudget försenas när den måste göras om efter räknemiss

3:49 min

Budgeten för Ronneby kommun måste göras om och kommer därför att försenas. Budgetbeslutet i fullmäktige skjuts upp till december. Det står klart efter det krismöte som hölls under torsdagen.

Gruppledarna för partierna i fullmäktige hade under torsdagseftermiddagen krismöte sedan det kommit fram att det fattas 37 miljoner i budgeten eftersom ekonomiavdelningen glömt att föra in hur de nya löneökningarna påverkar ekonomin.

Irriterat möte
Centers gruppledare Kenneth Michaelsson som också är vice ordförande i kommunstyrelsen var med på krismötet och han berättar att det var en irriterad stämning. 

Det var irritation för att man får börja om från början. 

Kenneth Michaelsson berättar att man just nu håller på att titta över om det går att hitta mer pengar så att minuset på 37 miljoner kan lindras. Han berättar att man bland annat kommer att använda de ekonomiska buffertar som finns i kommunen.  

Kenneth Michaelsson menar att den styrande Ronnebyalliansen kommer att kunna göra en ny budget utan att behöva göra några större förändringar i förvaltningarna.  

Budgeten försenas
Socialdemokratiska oppositionsrådet Malin Norfall var också med på krismötet och hon berättar att det nu handlar om att göra omprioriteringar i oppositionens budgetförslag.

Vi kan inte göra så mycket som vi trodde i budgeten.

Hon berättar att hon tog sig för pannan när det blev dubbelfel för oppositionen. Först var det ju fel när inte löneökningarna förts in i budgeten. Och efter att felet upptäcktes så fördes löneökningarna bara in i majoritetens budget, men det glömdes bort att rätta oppositionens förslag. 

Budgeten kommer inte tas upp på fullmäktige den 30 november som det var planerat utan skjuts upp till december. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista