Rådhuset i bakgrunden är en del av världsarvet.
Foto: Stina Linde/Sveriges Radio.

Karlskronas världsarv ska locka folk från hela världen

"Man kanske kan se i mobilen hur det såg ut för 300 år sedan"
1:49 min

De fyra världsarven Malbork i Polen, Kuriska näset i Litauen, Södra Öland och världsarvsstaden Karlskrona ska samarbeta. Första mötet hölls i veckan.

Gemensamt för de fyra är att de mest lockar turister under sommarmånaderna.

"Stora förutsättningar att lyckas"
Målet med EU-projektet DUNC är att försöka locka folk även andra delar av året och att tillsammans locka folk från hela världen till regionen. Ett kaxigt mål kan man tycka.

– Vi har väldigt stora förutsättningar att lyckas med det. Det är ett väldigt intressant område om man lyfter blicken och tittar på hela södra Östersjön. Här kan man upptäcka samhällets och människans utveckling i flera tusen år, säger projektledare Niklas Carlsson.

"Man kan tänka sig en kryssning där man åker runt på alla dessa i ett paket" - Niklas Carlsson, projektledare.

300 år bakåt i mobilen
Det kan bli en gemensam matfestival i de fyra världsarven. En sak man gör i Litauen i höstmörkret är att man bygger halmskulpturer som sedan bränns.

– Vi har också funderat på hur man kan använda ny teknik för att göra platserna spännande. Man kanske kan arbeta med förstärkt verklighet där man kanske kan gå runt i världsarven och se i sin telefon hur det såg ut här för 300 år sedan, säger Karlskronas projektledare Niklas Carlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".