Ett par knäppta händer som vilar på en bordsskiva.
Foto: Stina Linde/Sveriges Radio.

Kommunen slarvade bort Lindas barndom

"Fruktansvärt ledsen, besviken och förbannad"
3:28 min

Efter en barndom kantad av kontakt med socialtjänsten ville Linda reda ut sitt förflutna. Men kommunarkivet verkar ha slängt nästan alla ärenden, och nu har Linda JO-anmält hanteringen.

Det var i våras som Linda valde att börja nysta i sin uppväxt igen, för att ta reda på vad som egentligen hände under barndomen. Hon vände sig till kommunarkivet begärde ut alla dokument som rörde hennes kontakt med socialen. 

– Jag ville ha ut varenda pappersbit som handlade om mig. 

Olika besked
Men istället för att få ut dokumenten bollas hon mellan olika tjänstepersoner, och får olika besked. Enligt Linda får hon vid ett tillfälle besked om att det inte finns några dokument alls, vid ett annat att de hittat en mängd papper.

Det senaste beskedet hon fått handlar om att man enbart hittat ett fåtal dokument gällande faderskap, en bråkdel av vad som borde finnas.

Kan bryta mot lagen
Bara det faktum att många barnärenden gallras bort enligt lag är omdiskuterat, men i Lindas fall handlar det om någonting annat. För även om många ärenden får gallras ut enligt lag, så finns det undantag.

Det hade inte slagit mig att dokumenten inte skulle vara kvar.

Placeringar på olika former av hem är ett sådant undantag, men trots att Linda varit placerad på flera olika typer av hem, så verkar det inte finnas sådana ärenden i arkivet. Skulle ärendena vara borta kan det vara ett brott mot socialtjänstlagen. 

– Jag vet inte vad jag ska säga. Det hade inte slagit mig att dokumenten inte skulle vara kvar, säger Linda. 

Linda menar att hon fortfarande inte har fått några raka besked från kommunen, och har nu valt att JO-anmäla hanteringen. 

Inga kommentarer
P4 Blekinge har sökt Sölvesborgs kommun under flera månader, men de har valt att inte kommentera ärendet. De har inte heller valt att kommentera själva JO-anmälan som kom in till kommunen förra veckan. 

För Linda har beskedet om att dokumenten verkar vara borta kommit som en chock. 

– Fruktansvärt ledsen, besviken och förbannad. Det är ju en del av mitt liv som är borta. 

Fotnot: Linda heter egentligen någonting annat. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".