lucia
Ronnebys luciakandidater repeterar. Foto: Privat.

Färre vill vara med i luciatågen – men i Ronneby är intresset stort

4:24 min

Det är en månad kvar till lucia och de senaste åren har det varit svårt att fylla luciatågen och flera firanden har lagts ner. I Ronneby råder däremot inte någon luciabrist. Snarare tvärtom.

I Ronneby träffas de sju luciakandidaterna och repeterar två till tre kvällar i veckan. 

Älskar lucia
Sjuttonåriga Tuva Jarleberg och Nora Westrup har sett fram emot att få vara med i Ronnebys luciatåg.

– Jag älskar lucia. Det är det mysigaste på hela vintern. Och jag tycker om att sjunga, säger Tuva.

Jag tycker att lucia är en fin tradition 

29 anmälningar
Och de är inte ensamma. För medan det har varit så svårt att fylla luciatågen i tre av länets fem kommuner att de största firandena lagts ner fortsätter anmälningarna att trilla in i Ronneby.

Terese Nilsson som kallas luciamamma och är den som håller i trådarna fick i år in 29 anmälningar. Och hon tror att en välkomnande atmosfär är en av förklaringarna till det stora intresset.

– Dessutom är vi väldigt aktiva på sociala medier och tjejer som har varit med tidigare har blivit luciaambassadörer. 

Sex kandidater
Några mil från Ronneby i det gamla stationshuset i Lyckeby sjungs det också luciasånger den här torsdagskvällen. Men för Lions som arrangerat Karlskronas största luciafirande i över femtio år har det inte varit lätt att få ihop ett luciatåg.

När anmälningstiden gick ut fanns bara sex kandidater.

– Vi vet inte riktigt var det beror på. Men de senaste åren har vi gått från ett tjugotal anmälningar till betydligt färre. I år var det tio som anmälde sig. Men det var bara sex som kom till uttagningen så fick förlänga anmälningstiden, säger Rolf Wihlborg som är med i luciakommitén.

Men till slut fick Lions i Karlskrona tag på den sjunde luciakandidaten som behövdes för att det blir ett luciafirande i Karlskrona även i år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista