Två anonyma personer sitter på varsin stol i ett mörklagt rum
"Senare hittade man sammanhang där man inte sågs som psykiskt sjuk", säger Kristian Hansson. Foto: Cleis Nordfjell/TT

Hoppfull uppföljning av självskadepatienter

Psykolog: Hade ett sammanhang där man betydde något utanför psykiatrin
3:50 min

Patienter som vårdats för allvarligt självskadebeteende i ungdomen får det ofta bättre senare i livet. Det visar en ny undersökning.

Undersökningen har gjorts med personer som vårdats i den slutna barn- och ungdomspsykiatrin i Malmö.

– Det finns en bred spridning av hur man har det i dag, men generellt kan man säga att man har gjort om de upplevelser och erfarenheter man har av att ha varit i ständig kontakt med psykiatrin till något konstruktivt. Man försöker hjälpa till att förbättra vården, samhället och på olika sätt bidra till olika positiva saker, säger psykologen Kristian Hansson, som ligger bakom studien.

Man kan hjälpa dem att stärka självbilden och hjälpa dem att stärka det friska.

Alla intervjuade beskrev att de i dag har betydelsefulla relationer, även om de ibland är få, och ingen uppgav att de skadade sig själv i dag.

Kristian Hansson menar att det är vanligt att unga skadar sig själva – uppskattningsvis handlar det om mellan 10 och 30 procent av alla unga.

Långvarig relation
Vad det gäller den psykiatriska behandlingen som patienterna fått, så var en långvarig relation med en eller få personer inom vården viktig. Viktigt var också att det fanns sammanhang, där det friska i patienten fick utrymme.

Kristian Hansson drar några slutsatser kring vad vården kan lära av undersökningen men påpekar samtidigt att de bygger på få personers erfarenheter.

Djupintervjuer
När Kristian Hansson jobbade som psykolog på barn- och ungdomspsykiatrins akutmottagning i Malmö, följde han upp de patienter som vårdats i BUP:s slutenvård i Malmö år 1999. Sammanlagt handlade det om 43 patienter och av dem var det tolv som skadat sig själva inne på avdelningen så kraftigt att det började blöda. Sju av dem lyckades forskarna få tag på, och studien bygger på djupintervjuer med personerna 15 år efter att de vårdats inneliggande på BUP.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".