elev skriver prov i matematik
Det finns brister i de nationella proven i svenska och svenska som andraspråk, visar en ny studie. Foto: Henrik Montgomery/TT

Nationella prov inte tillförlitliga

1:44 min

En studie visar att de nationella proven i svenska och svenska som andraspråk har uppenbara brister. Brister så stora att de inte utgör grund för betygssättning.

Bakom studien står Michael Tengberg dom är docent i pedagogiskt arbete vid Karlstad universitet och Gustaf B. Skar, førsteamanuensis vid Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet.

Finns inte bevis
En av bristerna som studien pekar på är att man genom resultatet på proven ska kunna ge ett provbetyg från A till F. Detta i sin tur förutsätter att provet är konstruerat så att man kan dela in elever utifrån vilken nivå de presterar, något som Michael Tengberg menar att provet inte håller för.

– Det man med säkerhet kan säga är att provet kan skilja på elever som är lite bättre läsare från de som är lite sämre läsare. Men att det skulle gå att använda resultatet för att dela in elever i sex olika förmågesnivåer, det finns det inte bevis för.

Ingen helhet
Vivianne Östbring och Gunilla Olsson är lärare i svenska på Sunnadalskolan i Karlskrona och kan till viss del hålla med om att proven kanske inte visar en helhet.

– Det är ett tillfälle och en läsförståelse som bedöms. Har man otur den dagen eller tycker det är jobbigt med provsituationen kan det bli så att man inte blir godkänd på läsförståelsedelen, trots att man visat det både förr och efter, säger Vivianne Östbring. 

Hur tungt väger nationella provet i din betygsättning?

– Om det är den enda gången vi haft läsförståelse så är det ju det enda jag har att gå på. Som lärare så får vi se till att vi har så mycket underlag att vi inte bara behöver luta oss mot ett resultat.

Hur påverkar de nationella proven eleverna?

– Naturligtvis finns det en hets kring de nationella proven för sexor till nior som vi lärare får ta ansvar över att dämpa så gott det går, säger Gunilla Olsson. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista