Ligan sitter tillsammans vid ett bord
En av alla bilder som fanns i de åtalades mobiltelefoner. Foto: Polisens förundersökningsprotokoll

14 månaders fängelse för ledaren av tjuvfiskeligan

"Han har sålt fisken och fördelat pengarna" - Hör vår reporter förklara domen
4:38 min

En av männen i den så kallade fiskerihärvan döms till fängelse i 14 månader för grovt häleri efter att ha sålt olaglig fisk för över 400 000.

Det var sent i somras som två av männen i ligan togs på bar gärning när de tjuvfiskade i en sjö i Växjö. Nu döms alla nio, men bara en av dem till fängelse. 

Det är den 42-årige mannen som ledde fiskeligan. Han försåg de övriga med utrustning, hjälpte dem att skaffa bostad och var den som sålde den fisk som de fångat, över 1 000 kilo gös, 1 000 kilo signalkräftor och 100 kilo gädda. 

Han var ensam ansvarig för försäljning av fisk och kräftor på
auktionerna samt bestämde över intäkterna.

42-åringen dömd till 14 månaders fängelse samt böter på över 400 000 kronor.

Resten av de nio åtalade männen döms till villkorlig dom för brott mot fiskelagen. 

Frias från grovt häleri
Åklagaren yrkade på fängelse för alla de åtalade, under brottsrubriceringen grovt häleri samt brott mot fiskelagen, men Tingsrätten anser att det inte går att bevisa att de "har agerat tillsammans och i samförstånd även med övriga fiskare". Därför frias de från grovt häleri.

Slipper böter
Brott mot fiskelagen leder vanligtvis till böter. Den villkorliga domen för dessa åtta förklaras av att männen enligt Tingsrätten har suttit frihetsberövade så pass länge att de får slippa böter.   

Detta har hänt

Nio män åtalades i början av oktober för att ha tjuvfiskat och sålt över 1 000 kilo gös, över 1 000 kilo signalkräftor och över 100 kilo gädda till fiskmarknader i Göteborg och Stockholm. Tjuvfisket hade skett i bland annat Blekinge. 

Försäljningsintäkterna var på totalt på över 400 000 kronor. 

Det var under ett pågående tjuvfiske i Växjö som två av männen greps. 

– Detta är det största åtalet jag känner till efter omfattande tjuvfiske i insjöar i landet, sa  förundersökningsledaren Saramaria Johansson i samband med åtalet. 

Männen åtalades vid Växjö tingsrätt, men på grund av att de är så många så har rättegången behövt hållas i Linköping.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".