En porträttbild på Carolina Sandekjer, advokat.
Carolina Sandekjer är advokat i Karlskrona. Foto: Stina Linde/Sveriges Radio.

Blekingeadvokaten: Jag är inte förvånad

Carolina Sandekjer: Fick ta del av saker som jag förfärades över
3:52 min

Bransch efter bransch gör nu uppror mot sexuella trakasserier inom yrket. Senast ut är juristerna. Och advokaten Carolina Sandekjer är inte förvånad.

Efter uppropen #tystnadtagning och #sjungut, där skådespelare och sångare stått för vittnesmålen, berättar nu jurister om sina erfarenheter av sexuella övergrepp under hashtagg #medvilkenrätt. 

– Jag är inte förvånad även om detta förekommer i alla branscher. Vi är de som ska värna om lagen men det finns de som utnyttjar sin maktställning gentemot en kollega, berättar advokaten Carolina Sandekjer på Amber Advokater i Karlskrona.  

Inte själv utsatts
Hon har själv inte blivit utsatt för något, men vet många kollegor som utsatts för olämpliga saker, framförallt under studietiden.

– Jag fick ta del av saker som jag förfärades över. Tillställningar där lärare, professorer och studenter vistades tillsammans.

Tystandskultur
Carolina Sandekjer tror att de jurister som utsätts många gånger är tysta om det, i likhet med de kvinnor som trätt fram ur bland andra skådespelarskrået. 

– Man är rädd att det ska påverka ens karriär negativt helt enkelt. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".