Ett kollage med bilder på Per-Ola Matsson och en man som skjutsar en annan man i rullstol.
Per-Ola Matsson försvarar privatiseringen. Foto: TT, Sveriges Radio.

Kommunen visste att avtalet skulle bli sämre för de anställda

1:25 min

Karlshamns kommun visste om att det 70-tal personliga assistenter som under hösten har fått en ny privat arbetsgivare skulle få ett betydligt sämre avtal.

Det säger kommunalråd Per-Ola Mattsson (S) som nu svarar på kritiken från besvikna före detta kommunanställda som nu arbetar för Carelli assistans.

Ombads bestämma sig
Det var i slutet av juni som de berörda assistenterna fick ett brev från kommunen där de ombads bestämma sig om de vill följa med i verksamhetsövergången eller stanna kvar inom kommunen.

Bara hälften följde med
De hade fram till den 7 juli på sig att bestämma sig. Men bara drygt hälften skulle då ha hunnit träffa den nya arbetsgivaren eftersom de redan hunnit gå på semester.

Efter övergången kunde vi berätta att bara drygt hälften av de runt 130 berörda assistenterna följde med till assistentbolaget och att kritiken bland de anställda var stor.

Billigare för kommunen
Per-Ola Mattsson säger att hela poängen med att lägga ut verksamheten på entrepenad var att det skulle bli billigare för kommunen.

– Genom att lägga det på en privat aktör skulle kostnaden minska med nio miljoner, säger han. 

Rimmar det beslutet väl med Socialdemokraternas kritik av privatiseringar? 

– Det här företaget har kollektivavtal och då kan vi hantera det. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista