Två pensionärer cyklar
Foto: Martina Holmberg / TT

Pensionsålder kan höjas

Dröjer tills en helheltslösning är klar
1:56 min

Pensionsåldern kan komma att höjas från 65 till 67 år. Regeringspartierna och de borgerliga partierna närmar sig varandra enligt DN.

En kompromiss om förändringar av pensionssystemet håller sakta på att ta form enligt Ekots källor. Troligen kommer en höjning av pensionsåldrarna ske i fler steg.

Bland annat lutar det som det ser ut i dag mot att de olika åldersgränserna i pensionssystemet höjs stegvis om partierna lyckas enas om en helhet.

Jobba till 69 år
Den så kallade riktåldern för pension skulle i sådana fall i ett upplägg kunna höjas från 65 till 66 år i ett första steg och samtidigt skulle gränsen för hur länge man har rätt att stanna kvar på en arbetsplats höjas från 67  år - eventuellt direkt till 69 år men eventuellt bara till 68.

Dessutom skulle gränsen för när man kan ta ut pension parallellt gå upp från 61 år till 62.

I pension vid 63
I ett andra steg, exempelvis efter tre år, skulle man sedan kunna gå vidare med att höja gränserna igen så att man kan gå i pension först vid 63 och definitivt stanna kvar till 69, samtidigt som riktåldern höjs från 66 till 67.

Men en kommande överenskommelse skulle också kunna innebära att man nu bara beslutar om att utreda ytterligare höjningar av åldersgränserna om tre år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".