Ett par händer som håller i en tändare.
1 av 2
Foto: Stina Linde/Sveriges Radio.
Jenny Andersson, ANDT-strateg på Karlshamns kommun.
2 av 2
Jenny Andersson, ANDT-strateg på Karlshamns kommun. Foto: Foto: Matilda Ljungkvist/Sveriges Radio

Droganvändandet ökar bland niondeklassare

4:20 min

Var tionde niondeklassare i Karlshamn har testat narkotika. Det visar en undersökning som gjorts bland kommunens högstadieelever, och det är en dubblering jämfört med förra året.

I Karlshamns kommun har så många som en av tio niondeklassare provat någon form av narkotika. Det visar den levnadsundersökning som gjordes bland kommunens högstadieelever under våren.

I förra årets undersökning var det en av tjugo som hade provat narkotika, och nu ligger Karlshamn över rikssnittet.

– Det vi kan se utifrån levnadsundersökningen i år är att fler unga mår dåligt psykiskt, säger Jenny Andersson som arbetar med frågor om alkohol, narkotika och droger på Karlshamns kommun.

Enligt Jenny Andersson kan en rad orsaker ligga bakom att alltfler ungdomar mår psykiskt dåligt.

– Det är flest flickor som uppger att de mår sämre i dag, och vi vet ju att de ofta har högre krav på sig själva och att de är högpresterande. Det ser vi även i skolresultat, men jag tror också att man inte ska luras av det och tro att pojkar mår mycket bättre i förhållande till flickor. Utan jag tror att de har ett annat sätt att visa det på, säger Jenny Andersson.

Undersökningen visar alltså även att tio procent av niondeklassarna har testat narkotika.

– De senaste tjugo åren så har det pendlat i årskurs nio mellan fem och tio procent. Det varierar när man tittar på enbart niondeklassarna. Det har med årskullar att göra också. Redan förra året såg vi att det i årskurs 8 var fler som hade testat narkotika. Och om man tittar på helheten över hela högstadet så ligger det jämt under de här tre åren, säger Jenny Andersson.

Hur ser du på att det är högre än riksgenomsnittet?

– Det pendlar lite upp och ner och det är såklart tråkigt att det är så pass högt.

Vet man varför?

– Om man tittar på vad de själva svarar så är det många som uppger att de testar droger för att de vill fly verkligen, att de mår dåligt och vill må bättre och tror att det är en väg att gå. Så vi behöver jobba för att få våra ungdomar att må bättre.

Vad gör kommunen?

– Vi jobbar alltid med riktade insatser utifrån det vi ser i våra undersökningar och det arbetet är redan påbörjats. I tisdags till exempel så bjöd vi in föräldrar som har barn mellan 10 och 15 år till ett möte där fokus låg på psykisk ohälsa. Vi pratade om depression och ångest och om hur vi i vuxenvärlden kan stötta våra unga för att ta sig genom livet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista