Gustaf Hallén med en svart keps på huvudet.
Foto: Stina Linde/Sveriges Radio.
Gustaf Halléns handbollsblogg

Det vi presterar just nu som lag är alldeles för dåligt

Vi behöver ändra på något, för det här kommer inte på långa vägar att hålla. Det kommer leda raka vägen ner i allsvenskan utan kval.

Och nej jag pratar inte om att folk ska försvinna eller att man ska ta in nytt. Det finns kompetens, den måste bara maximeras och utnyttjas till fullo.

Det är alltid svårt att vara positiv i tider som dessa. Men det är också hos oss själva vi måste hitta svaren. Det är det enda vi kan påverka, oss själva alltså.

Därav väljer jag att ärligt skriva att det vi presterar just nu som lag är alldeles för dåligt. Absolut finns det ljusglimtar från match till annan med fina individuella prestationer, men det är en klen tröst när vi gång på gång åker på förlust. 

Vissa matcher är vi bra framåt, andra matcher är vi bra bakåt men aldrig gör vi kompletta matcher där vi spelar bra över alla delar (försvar, kontring, målvaktsspel). Om vi sedan skulle förlora en match efter att vi gjort en bra insats över 60 minuter, visst då mötte vi ett bra lag.

Kämpa kan alla som vill.

Men det vi levererar nu är inte ens nära till att utmana lag om poäng. Vi liksom tuggar på och försöker men får inte till det, frågan är bara hur länge man ska vänta till att man bestämmer sig för att kasta plan A och satsa på plan B. Vi kanske ska lägga drömmen om att utmana för slutspel åt sidan, skita ner oss rejält och helt enkelt kämpa in poängen. För kämpa det kan alla som vill. 

Vi kanske skulle testa att spela ett offensivt försvar likt Hammarby och Skövde? Ystad IF slängde upp Hallbäck som center förra året och fick enorm utdelning på det. Kanske ska vi acceptera att vårt anfall inte ger de lägen vi vill ha och helt enkelt satsa på ett simpelt spel som bara bygger på att ställa våran hetaste spelare mot deras kallaste? Rakt fram mot mål bara. Kanske helt överdrivet kontra på precis allt för att få enkla mål. 

Goda chanser att plocka några poäng

Finns sjukt många vägar att gå, men jobbet måste göras också. Det här är ingen situation som kommer lösa sig bara så där. Men om vi kunde göra något nytt och göra det jävligt bra så tror jag det finns goda chanser att plocka några poäng till innan januariuppehållet.

Tyvärr har jag inte tålamod nog att hoppas på en skänk från ovan, skriva att det säkert kommer lösa sig, för det gör det inte om man inte lägger fan till. 

Nu har vi några dagar här över helgen där det blir helt fritt från handboll och det kanske blir ett bra startskott, för på måndag när vi tränar tillsammans igen så ska vi fan ta tag i dessa problem tillsammans, på största möjliga allvar det kan jag lova.

Tills dess blir det att lägga fokus på annat och ladda batterierna, det kommer behövas ... Än är det långt till januari!

 #24

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".