Magnus Manhammar (S) Annicka Engblom (M) Rickard Jomshof (SD). Foto: Riksdagen
Tre av Blekinges riksdagsledmaöter Magnus Manhammar (S) Annicka Engblom (M) och Rickard Jomshof (SD). Foto: Riksdagen. Foto: Riksdagen.

Så motionerar länets politiker

"Mitt hjärta har klappat för djurrättsfrågor i hela mitt liv"
4:00 min

Är det viktigt att bevara det kustnära fisket? Ska det vara förbjudet att ha slöja på sig i skolan? När länets riksdagsledamöter får ta upp vilka ämnen de vill prioriterar de väldigt olika.

En gång om året får riksdagsledamöterna lämna förslag i vilka ämnen de vill. Perioden kallas allmänna motionstiden och tog den här gången slut i mitten av oktober.

Stora skillnader
Vi har kartlagt hur aktiva Blekinges fem ledamöter var och sammanställt vilka ämnen de valde att ta upp. Och det finns stora skillnader.

Richard Jomshof (SD) är till exempel den som satt sitt namn på flest motioner. Och det är tydligt att han har ett favoritämne. Nio av hans motioner handlar nämligen om invandring och flera av dem är islamkritiska.

– Den främsta anledningen till att jag gick med i Sverigedemokraterna var att just invandringsfrågan är väldigt viktig för mig. Och jag tror att en för stor invandring från vissa delar av världen är väldigt riskfylld, säger han.

Lokala frågor
En som valt en helt annan strategi är Peter Jeppsson (S). Han skriver färre motioner än övriga riksdagsledamöter från Blekinge. Men han är också den som oftast tar upp lokala frågor. Helst skriver Peter Jeppsson om det småskaliga fisket längs länets kust.

– Så har det varit ända sedan jag valdes in i riksdagen. Det är väldigt viktiga frågor både från Sölvesborgs kommun där jag bor och för hela länet, säger han. 

Övriga ledamöter som valts in i riksdagen på mandat från Blekinge är Annicka Engblom (M), Suzanne Svensson (S) och Magnus Manhammar (S). Under allmänna motionstiden skrev de flest motioner om våld mot kvinnor, arbetsvillkoren i vården och minoriteters rättigheter. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".