Alex Bergdahl, krönikör i Blekinge Läns Tidning, om vänskapen med bortgångne artisten och skådespelaren Rikard Wolff. Foto: Privat
Alex Bergdahl, krönikör, om kärleken till Rikard Wolff. Foto: Privat

Alex Bergdahl om kärleken till Rikard Wolff

3:58 min

Artisten, skådespelaren och konstnären Rikard Wolff har gått bort efter en lång tids sjukdom, 59 år gammal. En som länge beundrat honom är Alex Bergdahl, f d fredagspanelmedlem och krönikör i Blekinge Läns Tidning.

Första gången Alex Bergdahl såg Rikard Wolff var för 17 år sedan under en turné där Rikard Wolff tolkade den franska sångerskan Barbaras sånger. Alex Bergdahl hade då nyligen förlorat sin styvfar i cancer och var i sorg.

– Det han sjöng då var bara för mig, kändes det som. Han sjöng hela min sorg och att jag inte var ensam. Jag har aldrig varit med om något liknande, berättar Alex Bergdahl om sitt första möte med Rikard Wolff.

Sett Wolff nio gånger 

Efter föreställningen träffades de i foaljén och Alex Bergdahl gick fram för att tacka.

– Tack för att du delade din sorg på ditt sätt, det har hjälpt mig att förstå min, sa jag till honom, berättar Alex Bergdahl.

Efter det har han sett Rikard Wolff framträda nio gånger och också träffat honom flera gånger.

– Jag har varit väldigt, väldigt nära att få jobba med honom, vilket tyvärr nu aldrig kommer att bli av, säger Alex Bergdahl.

Hur var det att möta honom, i förhållandet att du var ett stort fan?

– Han var en människa, på riktigt. Det fanns ingen förställning i hans uppriktiga glädje när folk kom fram och pratade med honom.

Jag träffade honom så många gånger att han till slut började kallade mig vid namn. 

På sociala medier berättade Alex Bergdahl under dagen om sin 17 år långa kärlek till Rikard Wolff och vad han betytt för honom.

– Han kom ju självfallet inte nära mig men jag kom väldigt nära honom. Det är en tung dag och jag har svårt att hitta orden för jag har inte riktigt förstått att han är borta, säger Alex Bergdahl.

Syns i årets julkalender

Rikard Wolff hade en lång karriär bakom sig och blev kanske mest känd för svenska folket genom rollen som Zack i Änglagårdfilmerna. För många var han också rösten till Scar i Lejonkungen.

Rikard Wolffs musikkarriär gick från hans stora hit med En pojke på månen till medverkan i Melodifestivalen och nu senast kunde vi se honom som Fader Fouras på Fångarna på Fortet.

Vi kommer också kunna se honom i hans sista roll om några veckor, i årets julkalender Jakten på tidskristallen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista