Delad bild: polis i uniform och soldat framför Rosenbad
1 av 2
Foto: Maja Suslin/TT, Henrik Montgomery/TT
Kravallpoliser.
2 av 2
Foto: Johan Nilsson / TT
Fler nya poliser

Får gå utbildning trots misslyckat fysprov

1:34 min

För att fler personer ska utbilda sig till polis så redovisar nu polisen ett antal förslag till regeringen. Dessa handlar dels om att alla som söker ska kunna prövas, dels att fler ska ta sig igenom utbildningen.

– Under hösten har totalförsvarets rekryteringsmyndighet haft en ganska stor belastning. Man har inte haft kapacitet för att möta upp polisens behov och man har haft ett antal sökanden som inte haft möjlighet att kallas till prövning, säger Stefan Wehlin, gruppchef vid HR och kompetens på Polisen.

Förutom att alla som söker ska kunna få sin ansökan prövad, så föreslår polisen flera åtgärder för att fler ska genomföra hela processen.

En sådan är att om man inte klarar de fysiska testerna men klarar allt annat, så får man möjlighet att genomgå utbildningen ändå och bli polis förutsatt att man klarar av de fysiska testerna i slutet på utbildningen.

Men någon kravsänkning handlar det inte om, enligt Stefan Wehlin.

– Den enda ändringen som vi ser där, det är de fysiska momenten, där om det kommer att genomföras innebär att man kommer att prövas senare under själva utbildningen. Men du får ändå en chans och en möjlighet att fullfölja antagningsprocessen.

Andra förslag är att försvarsmakten ska bekosta resa och logi för de ansökande. Polisen föreslår också en slags öppen prövningsprocess för att de som söker ska kunna välja en tid som passar dem själva och olika motivationsinsatser under utbildningen. Det ska dessutom bli lättare att söka rent tekniskt.

– Vi ska titta över hela antagningsordningen i sig, det vill säga vilka krav har vi? Vilka grupper är det idag som kanske inte har en möjlighet att söka polisutbildningen av olika anledningar, och om det är förenligt med hur tekniken gått framåt idag, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista