Halkan förorsakade tre olyckor på förmiddagen. Foto: TT
Halkan förorsakade tre olyckor på förmiddagen. Foto: TT

SMHI: Varning för ishalka i Blekinge

1:19 min

Under kvällen och natten kommer det att frysa på i södra Sverige. SMHI har nu utfärdat en klass 1-varning för ishalka i bland annat Blekinge.

SMHI har utfärdat klass 1-varningar för plötslig ishalka under eftermiddagen och kvällen.

– Uppklarningen börjar i Sjuhäradsbygden och Halland och senare under kvällen klarnar det upp i resten av Götaland, säger Sandra Andersson, meteorolog på SMHI.

SMHI har utfärdat flera varningar om snö och halka i södra Sverige i dag. Stora mängder snö väntas falla och i trafiken ställer vintervädret till med trassel.

– Man ska nog ha lite extra uppsikt ute på vägarna, dels kan man få nedsatt sikt i kombination med lite kraftigare snöbyar som går förbi. Men det finns också risk för att våta vägar kan frysa på ganska snabbt, säger Lasse Rydqvist på SMHI.

SMHI varnar även för kuling i bland annat Öresund och delar av Östersjön. En segelbåt gick på grund vid Sibbarp i Malmö. En person fanns ombord, men ska enligt Sydsvenskan ha tagit sig i land själv.

Trafikverket uppmanar de som ännu inte satt på vinterdäck att göra det.

– Framförallt i södra Sverige är det väldigt många våta vägbanor som kommer att frysa på i natt och även vara kalla imorgon. Så det kan bli ishalka och man bör tänka på att ha bra vinterdäck eller att ta det väldigt försiktigt i trafiken, säger Baisi Sundin, presskommunikatör på Trafikverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista