Yamile Lindgren sitter vid ett bord på sitt kontor.
1 av 2
Yamile Lindgren är en av många journalister som skrivit på. Foto: Marcus Ulvsand / Sveriges Radio.
Initiativtagarna till uppropet #deadline, Johanna Lindqvist och Emma Lindqvist sitter bredvid varandra i en soffa.
2 av 2
Johanna Lindqvist och Emma Lindqvist tog initiativ till uppropet. Foto: Malin Grönborg
#Metoo

Många Blekingejournalister i upprop mot sexuella trakasserier

2:54 min

I dag går 4 084 journalister över hela landet ut i ett upprop mot sexuella trakasserier. Flera av dem är verksamma i Blekinge.

Läs vittnesmålen och uppropet #deadline här

Initiativet kommer som en följd av #MeToo-rörelsen som startades för att uppmärksamma hur utbrett sexuella trakasserier mot kvinnor är.

Jag har sett, hört och upplevt det på många redaktioner.

Yamile Lindgren, som har jobbat på ett flertal nyhetshus,  både i och utanför Blekinge, är en av många som skrivit under. 

– Jag tror att det är väldigt utbrett. Jag har sett, hört och upplevt det på många redaktioner som jag har jobbat på. 

Tusentals underskrifter
Uppropet är underskrivet av 4 084 journalister från hela landet, som skriver att de har fått nog av sexism och övergrepp på redaktionerna. Yamile Lindgren är inte förvånad över att det varit så stor uppslutning kring uppropet. 

– Det är just för att det är så utbrett. 

Otrygga anställningar
Uppropet pekar också på hur problemet med otrygga anställningar, timvikariat och korta projektanställningar försvårar för den som vill säga ifrån. Även detta är något som Yamile Lindgren känner igen sig i. 

– Man vågar och orkar inte riskera att göra sig obekväm. Då riskerar du att inte bli inringd fler gånger eller att ditt kontrakt inte blir förlängt. 

Hög tid
Johanna Lindqvist, som är frilansjournalist, tog initiativ till uppropet tillsammans med sin syster Emma Lindqvist, som tidigare varit verksam som journalist. 

– Det var hög tid, och det skulle egentligen ha gjorts tidigare. Vi har märkt att det har funnits ett väldigt stort behov för det här, säger Johanna Lindqvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista