En bild på Cecilia, hennes man och deras barn och ett utdrag från Landstingets egen text om fallet.
Texten i bilden kommer från Landstingets egen bedömning av fallet. Foto: Montage: Sveriges Radio.

Läkare hade jobbat 32 timmar i sträck – skickade hem gravid

3:30 min

I samband med att Cecilia Nilsson och Tim Remen fick föda sin son Alexander på badrumsgolvet i vecka 27 inledde landstinget en egen utredning, nu har resultaten kommit.

"Jourhavande läkare, en hyrläkare, hade arbetat i 32,5 timmar när läkarundersökningen utfördes. Det kan ha haft en inverkan på hur noga patienten blev undersökt."

Så inleder inspektionen för vård och omsorg, IVO, sin lista med brister identifierade av vårdgivaren, det vill säga landstinget.

– Det är vårdgivaren som har identifierat detta och ser det som en risk, det kan IVO instämma i. Arbetspass av den omfattningen kan äventyra patientsäkerheten, säger Erika Nilsson, inspektör på IVO.

Skickades hem
Hela händelsen började i slutet på april när Cecilia och Tim besökte förlossningskliniken i Karlskrona och sedan blev hemskickade för att föda deras son, Alexander, på parets badrumsgolv.

I samband med detta upprättade landstinget en egen anmälan, en anmälan som nu är slutförd och granskad av IVO. Totalt listades sju brister från landstingets sida, nedan följer ett urval.

  • Läkemedel gavs utan att effekten av dem följdes upp.
  • Telefonrådgivningen följde inte verksamhetens rutiner.
  • Ingen förnyad läkarundersökning utfördes trots att patienten var kvar i flera timmar efter den initiala läkarundersökningen.

Stark kritik
Störst kritik från parets sida riktas dock mot att läkaren hade arbetat över 30 timmar när Cecilia undersöktes. Hon var själv förvånad över att läkaren hade fått arbeta så pass länge.  

– Ingen vettig människa som jobbar med andra människor eller andras hälsa jobbar över 32 timmar. Det känns väldigt konstigt att någon får jobba så pass länge, säger hon.

Vissa åtgärder har redan genomförts av landstinget, andra planeras inför framtiden. Detta för att säkerställa att en liknande situation inte uppstår igen.

Landstinget har fått erbjudande om att kommentera händelsen men har avböjt att göra så i dagsläget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista