Arkivbild på partisekreteraren Richard Jomshof
Partisekreterare i SD Richard Jomshof. Foto: Claudio Bresciani/TT

Jomshof om tappet: Handlar om trovärdighet

1:28 min

Sverigedemokraternas landsdagar är igång. Och enligt Sifos sammanvägda mätningar har partiet backat i opinionen sedan i somras och partisekreteraren Richard Jomshof tror att skandaler har missgynnat partiet.

– Huvudanledningen till att vi nu tappar tillbaka lite grann tror jag handlar om trovärdighet. Jag är helt övertygad om att många väljare när de står i valet och kvalet ändå känner att Moderaterna är mer trovärdiga trots att de har ställt till med ganska mycket, därför röstar man på dem. Ju fler skandaler vi bjuder på det missgynnar oss, säger Sverigedemokraternas partisekreterare Richard Jomshof.

Går bakåt
Sverigedemokraterna har enligt bland andra Sifos sammanvägda mätning Svensk väljaropinion gått bakåt i opinionen sedan i somras.

För att öka igen måste alla i partiet ta ansvar för att partiet drar åt samma håll, enligt Richard Jomshof.

– Jag tänker bara rent allmänt att vi bjuder på saker och sedan vet jag att media ibland förstorar upp saker, att man letar efter saker i Sverigedemokraterna, säger Jomshof.

Men du var ju självkritisk?

– Ja jag är självkritisk. Det är klart om vi bjuder på saker då bjuder vi på saker att skriva om och då måste vi bli bättre på att säkerställa att vi inte gör det.

Medier partiets motståndare
Och såväl Richard Jomshof som partiledaren Jimmie Åkesson uttryckte kritik mot medierna som de beskrev som partiets motståndare.

– Att valet står för dörren det märks på det sätt som motståndare, också stora delar av media, behandlar oss på. Överlag är det ganska uselt, säger Richard Jomshof.

– Jag fick med mig en tidning här. Allvarligt talat, vilken dynga, säger partiledaren Jimmie Åkesson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista