Toivo Mokelainen och Klas Wessberg
Klas Wessberg och Toivo Mokelainen. Foto: Lena König/Sveriges Radio

Svårt när anhöriga drabbas av demens

3:58 min

För att stötta varandra efter att deras fruar drabbats av alzheimer startade Toivo Mokelainen och Klas Wessberg Demensföreningen Sölvesborg.

Det fanns en förening i Karlshamn och en i Kristianstad men ingen i Sölvesborg så förra hösten startade de föreningen och är nu 27 medlemmar.

De berättar båda två om svårigheten när ens älskade drabbas. 

I början är de både sjuka och friska, då är det svårt.

Bådas fruar bor i dag på vårdhem. 

Orkade inte längre
– Jag förstod det inte först, det tog nästan tio månader av undersökningar. Så jag bagatelliserade sjukdomen. Men strax efter att diagnosen kom orkade jag inte längre. Då förstod jag hur allvarligt det var, säger Toivo Mokelainen.

Föreläsning
Den 12 februari har Demensföreningen Sölvesborg bjudit in Yngve Gustafsson, professor i geriatrik, till två föreläsningar på Furulundsskolan.

– Vi har fått mycket respons redan på detta, säger Klas Wessberg. 

P4 Dokumentär
Omkring 160 000 personer i Sverige har någon form av demenssjukdom. På lördag klockan 23.07 sänds P4 Dokumentären "Jag vet ju inte vad jag heter". 

Radiojournalisten Jonna Berglund har följt livet för de boende och besökande på en av Sveriges många demensavdelningar. Dokumentären går att lyssna på här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista