Johanna Granberg i svart t-shirt med texten "Ciao" i silverbokstäver. Hon har uppsatt hår och ett trådlöst headset runt halsen. Bredvid sitter Linnea Svensson i vita sjukvårdarekläder med blå väst och namnskylt. De sitter i ett lunchrum, bakom syns diskbänk och kylskåp.
Johanna Granberg och kollegan Linnea Svensson sitter båda i styrelsen för Blekinge Läns Barnmorskeförening och jobbar på Blekingesjukhuset i Karlskrona. Foto: Anja Bergdahl/Sveriges Radio

Barnmorskorna i Blekinge vill ha eget fackförbund

1:40 min

Nu pågår en utredning om att Barnmorskeförbundet, som är en del av Vårdförbundet, ska starta eget fackförbund under 2018.

På förbundsstämman i Stockholm förra veckan beslutades att Barnmorskeförbundet ska gå vidare med att under nästa år bli ett eget fackförbund.

Styrelsen i Blekinge läns Barnmorskeförening är eniga och röstade ja på förbundsstämman.

– Vi har en väldigt stor tro på vår profession. Jag tror att det skulle kunna skapa ett större engagemang om vi hade ett eget fackförbund, säger Johanna Granberg, som är ordförande i Blekinge läns Barnmorskeförening.

Oro kring att stå på egna ben
Att barnmorskorna ska ha ett eget fackförbund har varit på gång i flera år. Kriser i förlossningsvården har väckt frågan på nytt och under förbundsstämman togs ett principbeslut om att starta eget fack. 

Det finns ju en del rädslor med att vi skulle bli för små.

Ungefär 6 000 av Vårdförbundets drygt 100 000 medlemmar är barnmorskor. Att det är fyra olika yrkesgrupper gör att en del frågor specifika för barnmorskorna kan hamna lite mellan stolarna.

Övervägande fördelar
Men Johanna Granberg är i första hand optimistisk. Hennes förhoppningar på det egna fackförbundet handlar om att kunna sätta det som är specifikt för barnmorskeyrket i fokus. Vilket i sin tur skulle leda till ett bättre arbete kring frågor om löneutvekling, specialkompetens och mer fortbildning och kunskap.

– Vi kommer att få bättre förutsättningar att anpassa oss efter just vår professions behov, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista