Ett krösatåg i gult och grått med röd text på.
Ett sådant här tåg rullade två mil utan el. Foto: Niklas Gyberg Ivarsson/Sveriges Radio

Strömlöst tåg rullade två mil utan problem

0:43 min

När strömmen gick och tågen i Blekinge blev stillastående i torsdags fick tre tåg evakueras. För ett annat gick det bättre.

Det var ett tåg mellan Emmaboda och Karlskrona som när det var i höjd med Spjutsbygd och blev strömlöst fixade att glida snyggt de två milen till Karlskrona.

 – Jag funderade på om det verkligen skulle gå men det rullade in mot stationen väldigt smidigt, säger Ulf Härstedt som var en av de som åkte med tåget.

Tåget väger 100 ton, får man det i rörelse kan man nästan få det att rulla hur långt som helst

Det är Transdev som kör tågen mellan Karlskrona och Emmaboda. För dem är det inte alls konstigt att Krösatåget rullade två mil utan el.

– Friktionen mellan räls och hjul blir liten på ett tåg och sträckan mellan Spjutsbygd och Karlskrona är det nerförsbacke i princip hela vägen. Även när vi kör med ström har vi aldrig pådrag på motorerna och rullar ner till Bergåsa i Karlskrona, säger Lars Hassvall, fordonsansvarig på Transdev.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista