Landstinget Blekinge flaggor på långt håll. Foto: Carina Melin
Landstinget Blekinge. Foto: Carina Melin

Miljonsatsning i landstingsbudget tar vården till hemmet

2:49 min

20 miljoner till primärvården, ny ambulanscentral i Karlshamn och oförändrad skatt. Landstinget har klubbat budgeten för nästa år.

Primärvården får 20 miljoner mer nästa år och lika mycket de kommande två åren. Det går till fler mobila team och läkarbilar så att vården ska kunna komma hem till patienten och även kunna ge avancerad vård i hemmet.

Dessutom satsas 40 miljoner på att komma tillrätta med hyrläkarberoendet.

"Måste vidta åtgärder"
Fortfarande går Blekingesjukhuset med underskott som gör att hela landstinget väntas back med runt 55 miljoner när året är slut. Enligt landstingsrådet Kalle Sandström (S) beror det på att allting blivit så mycket dyrare.

– Det är en utveckling i svensk hälso- och sjukvård som är besvärlig som vi måste hantera. Jag påstår inte att allt är frid och fröjd och vi måste vidta åtgärder under 2018 för att hålla kontroll på detta, säger han.

"Man behöver se till verkligheten"
Moderaternas vice gruppledare Nina Edlund menar att den styrande rödgröna majoriteten hanterar underskottet fel. Hon tycker att majoriteten lägger en för låg budget för sjukhuset och då blir det underskott.

– Hade man tagit tag i detta från början hade vi inte suttit i den sitsen som vi sitter i idag. Det är bra att man äntligen från majoritetens sida har insett att man behöver se till verkligheten, det har man inte gjort historiskt, säger Nina Edlund (M).

Text: Daniel Kjellander

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista