Saga Miketinac från Ronneby fick Lilla Augustpriset för "Den röda cykeln". Foto: Pontus Lundahl/TT.
Saga Miketinac från Ronneby fick Lilla Augustpriset. Foto: Pontus Lundahl/TT.

Lilla Augustpriset till Saga från Ronneby

"Jag höll faktiskt på att svimma"
1:30 min

Saga Miketinac från Ronneby får Lilla Augustpriset för Den röda cykeln. I tacktalet vid utdelningen tackade hon sin lillasyster och sin svenskalärare.

Dagen efter beskriver hon kvällen som lite suddig. 

– När de ropade upp mitt namn tänkte jag bara att "Gud, nu måste jag resa mig och gå upp."Men jag höll faktiskt på att svimma. 

Saga Miketinac tackade sin syster, som fanns med i publiken, men också sin svensklärare Nils Nilsson från skolan i Kristianstad. 

– Han har betytt mycket för mitt självförtroende och för att låta andra läsa texter som jag skrivit. Det var faktiskt han som fick mig att skicka in mitt första bidrag, berättar hon. 

Saga Miketinac var faktiskt nominerad för två bidrag - det andra var Blod.  Den röda cykeln skildrar fyra personers resor på cykeln - berättelser om sorg, om glädje, om flykt och om framtidstro.

Juryns motivering lyder: 

Den röda cykeln tillhörde en pojke. Den blev kvar i diket efter olyckan och hittades av en flicka som hade den tills någon hade bråttom till ett livsavgörande möte. Därefter cyklade han som inte fick stanna och hon som fick det. Den röda cykeln binder ihop fyra berättelser om sorg, om glädje, om flykt och om framtidstro. Berättelsen är tidlös, fastän inslag finns som är högaktuella. Metaforerna är spännande. Som läsare vill man veta mer om alla som cyklar på den röda cykeln.

Lilla Augustpriset vänder sig till skribenter mellan 16 och 20 år och har blivit en plantskola för nya författare. Vinnaren får 15 000 kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".