Farhad Towfighian på Hjalmar Anderssons tobak i Karlshamn.
1 av 3
Farhad Towfighian på Hjalmar Anderssons tobak i Karlshamn. Foto: Niklas Eriksson/Sveriges Radio
Erica Karlsson arbetar på Postnord i Karlskrona.
2 av 3
Erica Karlsson arbetar på Postnord i Karlskrona. Foto: Niklas Eriksson/Sveriges Radio
Klas Blomqvist på Ica i Bräkne-Hoby.
3 av 3
Klas Blomqvist på Ica i Bräkne-Hoby. Foto: Niklas Eriksson

Kaos hos postombuden – vädjar om hjälp

3:27 min

Det är fullt hos länets postombud. Förklaringen är förstås köpruschen under Black Friday. Och nu ber distributörer och ombud konsumenterna om hjälp.

På Hjalmar Anderssons tobak i Karlshamn har Farhad Towfighian som driver butiken precis tagit emot dagens leverans av paket.

Uppfinningsrik
Fyra stora vagnar står uppradade utanför ingången och inne i den lilla tobaksbutiken är det trångt. Farhad har tvingats vara uppfinningsrik för att få plats med alla paket.

– Vi har paket överallt. Bakom dörren, under godishyllorna i kassan. Det är kaos, säger han.

Trångt att röra sig
Och Farhad Towfighian är inte ensam. Vi har varit på flera utlämningsställen runt om i länet och överallt har personalen fullt upp.

– Vi har paket överallt. Bakom dörren, under godishyllorna i kassan.

På Postnords distributionscentral i Karlskrona där många av paketen hamnar innan de skickas till butikerna är det så trångt att personalen har svårt att röra sig.

– Normalt får vi in 130 pallar med små paket. Den här veckan har det varit över 200 varje dag. Ibland har det till och med varit svårt att röra sig här inne på grund av alla paket, säger Ulf Nilsson som är produktionschef.

Handlat för 5 miljarder
Förklaringen är förstås Black Friday då handlarna på amerikanskt vis sänker priset för att få igång julhandeln. En färsk undersökning från Sifo visar att svenskarna handlade för över fem miljarder kronor. Och många av köpen gjordes på nätet.

Extra öppet
För att undvika kaos kommer Postnord i Karlskrona hålla extra öppet på kvällar och helger. Och Farhad Towfighian på Hjalmar Anderssons tobak vädjar till sina kunder att hämta sina paket i tid.

– Vi skickar sms och ringer om paketen blir liggande. Några blir irriterade men vi ber de som kan att hämta sina paket så fort som möjligt så att vi får mer plats. Vi får nya leveranser varje dag, säger han. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista